Wat is thee precies?

Thee is eigenlijk een heel lieflijk stukje natuur, maar het meest verbazingwekkende aan dit kleine groenblijvende plantje dat Camellia Sinensis heet, is dat het de oorsprong is van alle theesoorten die over de hele wereld worden gedronken. Deze bijzondere plant, die oorspronkelijk in Azië voorkwam maar nu in andere tropische streken over de hele wereld gekweekt wordt, is de bron van alle soorten thee.

Wat is thee precies

Thee werd meer dan 4.000 jaar geleden voor het eerst in China geproduceerd. Gezien het feit dat thee de drank is met de op één na hoogste consumptie wereldwijd. Als je water buiten beschouwing laat, is deze met een ruime marge een klinkende overwinnaar. En de geschiedenis van thee gaat duizenden jaren terug. Van de anti-oxidanten in groene en witte thee tot de krachtige eigenschappen en smaken in verschillende mengsels van zwarte thee, is het al lang bekend om de ontelbare krachten en voordelen die het aan lichaam en geest schenkt.

Je weet nu dat als de bladeren van de goede oude Camellia plant aanwezig zijn in een aftreksel waarvan je geniet of dat je gaat ontdekken. Je vrij bent om het thee te noemen. In dat geval misschien niet. Thee kun je onderverdelen in zes hoofdcategorieën: zwarte, oolong, donkere, groene, witte, en (voor het grootste deel, relatief onbekende) gele thee. De soort thee die uiteindelijk uit die blaadjes komt, hangt natuurlijk af van een aantal verschillende variabelen; maar thee kan in deze categorieën worden ingedeeld. We gebruikten zwarte, groene en witte soorten biologische thee om onze eigen mengsels van biologische thee te maken, die we vervolgens doordrenkten met een overvloed aan verrukkelijke kruiden, vruchten en bloemen, en met onze eigen unieke geuren.

Het drinken van thee

Vanaf het moment dat een nieuw blad zich ontwikkelt aan de Camellia Sinensis plant, is het bijna onmogelijk de precieze weg te voorspellen die tot de productie van thee zal leiden. De verwerking, de groeiomstandigheden, de geografische ligging en de herkomst van een enkel blad bepalen de soort thee die uiteindelijk van dat blad gemaakt zal worden, en ook de soort thee die over de hele wereld in kopjes en glazen geserveerd zal worden. Thee wordt gemaakt door zorgvuldig de beste blaadjes te selecteren en ze dan op een delicate manier te verwerken, wat uiteindelijk thee oplevert die rijk is aan kleuren, smaken en weelderige geuren. Elke theesoort heeft zijn eigen kenmerkende smaak en aroma.

De theeproductie is een delicaat proces dat veel geduld en inzet vraagt van de betrokkenen. Voordat je eindelijk van de thee van je keuze kunt nippen, moet je wel zeven verschillende stappen achter elkaar doorlopen.

Thee stelt onze smaakpapillen voor een brede wereld van mogelijke smaakcombinaties. We kwamen tot de conclusie dat, net als wijn, thee de ideale drank is om tijdens al je gastronomische reizen en avonturen aan je zijde te hebben. Heb je thee al eens gepaird met een robuuste en assertieve Franse kaas? Of met hartige, warme maaltijden erbij?

Alle verschillende smaken en geuren die thee kan bieden, variërend van vrij delicaat tot gewoon krachtig, zijn bedoeld om op verschillende manieren gemengd en gecombineerd te worden. Als je rekening houdt met de geplande temperatuur voor het zetten en de tijd die je aan het trekken van de thee besteedt, ben je beter in staat de subtiliteiten van elke thee-infusie over te brengen.

En waarom zou je in plaats van dezelfde oude mok te gebruiken de zaken niet voor de verandering eens afwisselen door een geweldige thee of tisane in een fijn glas te schenken en te serveren? Dit verheft echt zowel de smaak als de gebeurtenis!

Bron: Artezayne