Wat is de cryptomunt Tellor TRB?

Tellor

In het internettijdperk zijn gegevens snel de meest waardevolle goederen geworden. We gebruiken het bij vrijwel elke activiteit en digitale interactie in ons dagelijks leven. En toch hebben op blockchain gebaseerde applicaties normaal gesproken geen toegang tot gegevens die niet op de blockchain staan. Blockchain-technologie heeft misschien het potentieel om de wereld te revolutioneren, maar zonder toegang tot off-chain data zou het moeilijk zijn om praktijkvoorbeelden te vinden. Dit is waar Tellor in beeld komt.

Geïnteresseerd in Tellor (TRB), maar weet je niet zeker waar het allemaal over gaat of waar je moet beginnen? Geen zorgen. Dit artikel is bedoeld om je alles te leren wat je moet weten over het project.

Wat is Tellor (TRB)?
Tellor is een op blockchain gebaseerd gedecentraliseerd orakelnetwerk dat slimme contracten op Ethereum verbindt met externe gegevens. Het is veilig, transparant en ontworpen voor gedecentraliseerde Ethereum-applicaties met de nadruk op gedecentraliseerde financiering. Tellor biedt waardevolle off-chain data voor slimme Ethereum-contracten, terwijl alle datafeeds betrouwbaar en stabiel zijn.

Normaal gesproken zouden crypto gebruikers naar een cryptobeurs moeten gaan om live marktgegevens en relevante informatie over marktstatistieken te controleren, aangezien beurzen over API’s beschikken waarmee gebruikers betrouwbare datafeeds kunnen volgen. Met Tellor kunnen gebruikers alle gegevens die ze nodig hebben op één plek krijgen, via op Ethereum gebaseerde slimme contracten met Tellor orakelfeeds. Oracle verzamelt realtime, beschikbare, betrouwbare en geverifieerde informatie, zodat gebruikers toegang hebben tot geldige marktgegevens zonder een crypto-uitwisseling te bezoeken.

Slimme contracten op het Ethereum-netwerk hebben normaal gesproken geen toegang tot off-chain gegevens, omdat ze beperkt zijn tot alleen de informatie in het contract. Tellor verandert dit echter ten goede, door toe te staan ​​dat slimme contracten verbinding maken met on-chain databanken die zijn gemaakt en ondersteund door ingezeten miners. Tellor-orakels creëren een ecosysteem waar gebruikers toegang hebben tot betrouwbare, op feiten gecontroleerde informatie die beschikbaar wordt gesteld binnen DeFi Dapps die worden gehost op Ethereum.

Hoe werkt Tellor?
Tellor wordt gehost op het Ethereum-netwerk en vertegenwoordigt een orakelnetwerk dat op Ethereum gebaseerde slimme contracten off-chain data voedt. Het fungeert als een medium tussen slimme contracten op Ethereum door ze te verbinden met off-chain data en betrouwbare feeds te creëren voor gebruikers op het netwerk. Dat is hoe het gebruik van orakels en decentralisatie de behoefte aan derde partijen wegneemt.

Om betrouwbare en veilige informatie te verstrekken, vertrouwt Tellor op het netwerk van onderling verbonden miners die werken aan het oplossen van problemen, dat wil zeggen wiskundige vergelijkingen, om informatiefeeds voor de gevraagde gegevenstypen te bevestigen en valideren. Het protocol dat aan dit mechanisme ten grondslag ligt, is de Proof of Work-consensus.

Op die manier voorkomt Tellor de mogelijke manipulatie van gegevens die buiten de keten vandaan komen, terwijl de datafeeds elke 5 minuten worden bijgewerkt door de slimme contracten van Tellor. Miners worden gestimuleerd om nauwkeurige oplossingen voor vragen te uploaden, deels door de “fooi” die aan de vraag is gekoppeld en deels door het feit dat ze tokens moeten inzetten om deel te nemen, die ze kunnen verliezen als ze onnauwkeurige informatie verstrekken. Dit is hoe het netwerk betrouwbaar, gedecentraliseerd en veilig wordt gemaakt met stabiele prijsfeeds.

TRB, ook bekend als Tributes, is het utility-token van het Tellor-systeem en het is een ERC-20-token gebaseerd op Ethereum. TRB wordt gebruikt in het stimuleringssysteem, omdat het wordt ingezet door miners en ook wordt gebruikt om hen te belonen in de vorm van ‘fooien’ voor het nauwkeurig beantwoorden van vragen.

Wie zijn de oprichters van Tellor? (Geschiedenis van Tellor)
Tellor, gevestigd in de VS, werd gelanceerd in 2019 en werd mede opgericht door Brenda Loya en Michael Zemrose. Het belangrijkste idee achter het project is het oplossen van de problemen van orakels, die in het algemeen de snelheid en de kosten van off-chain datafeeds betreffen. Brenda Loya heeft ruime ervaring in de sectoren blockchain, datawetenschap en schaalbaarheid, en bekleedt de functie van CEO van Tellor.

Hetzelfde ontwikkelingsteam dat Tellor heeft gemaakt, heeft ook Daxia gemaakt, een protocol voor derivaten dat ook wordt gehost op het Ethereum-netwerk, net als Tellor.

Wat maakt Tellor uniek?
Tellor maakt het voor Ethereum smart contract-gebruikers gemakkelijk om betrouwbare informatie te verkrijgen op een gedecentraliseerde, veilige en betrouwbare manier. Tellor off-chain datasourcing is ook kostenefficiënter en minder tijdrovend, omdat datafeeds elke 5 minuten worden bijgewerkt als voldoende gebruikers daarom vragen. Ingezette miners zullen het verzoek verwerken en erop reageren door de gevraagde informatie te verzamelen en de betrouwbaarheid ervan te valideren terwijl ze een vergelijking oplossen.

Tellor staat toe dat dezelfde gegevens worden gebruikt door andere netwerkgebruikers, die er eveneens voor kunnen betalen om de miners te stimuleren. TRB drijft het netwerk aan door gebruikers in staat te stellen verzoeken te doen en de gevraagde gegevens te ontvangen via het systeem van stimulering in combinatie met het netwerk van miners, speltheorie en orakels.

Wat geeft Tellor-waarde?
De waarde van Tellor hangt af van de technische capaciteit, het nut en de technologie die wordt gebruikt om het project te ontwerpen en ontwikkelen. Al deze elementen bepalen de intrinsieke waarde van Tellor, die vaak niet overeenkomt met de marktwaarde van Tellor, uitgedrukt in de TRB-prijs. TRB is, net als veel andere crypto’s, onderhevig aan frequente veranderingen in de markt, dus de prijs ervan kan sterk variëren van de ene trendomkering tot de volgende.

Tellor is ook waardevol vanwege de frequentie waarmee mensen het Tellor-orakelsysteem gebruiken om off-chain gegevens te verkrijgen. Hoe meer gebruikers het netwerk heeft, hoe groter de waarde van Tellor en zijn TRB-token. TRB kan vaak overbought of underbought zijn, afhankelijk van de handelsactiviteit en volumes.

Hoeveel Tellor (TRB)-munten zijn er in omloop?
Er zijn momenteel 2.479.687 TRB’s in omloop. Tellor heeft geen maximaal aanbod, omdat inflatie wordt gebruikt om miners te stimuleren in de vorm van een basisbeloning. Het inflatiecijfer neemt echter af naarmate het TRB-aanbod groeit. Bovendien gaat slechts de helft van de fooien die aan gebruikersverzoeken zijn gekoppeld naar miners, terwijl de andere helft per blok wordt verbrand. Het kantelsysteem werkt daarom de inflatie tegen bij het bepalen van het groeitempo van het aanbod.

Het aantal Tellor-munten in omloop vermenigvuldigd met de huidige prijs van TRB op de markt is gelijk aan de marktkapitalisatie van Tellor. De marktkapitalisatie verandert met het veranderende aantal munten in omloop en de veranderende prijs.

Overige technische gegevens
Het systeem is ontworpen om elke 5 minuten nieuwe gegevens voor aangevraagde feeds te verzamelen. Ingezette miners ontvangen een verzoek met het hoogste bod en vervolgens biedt het systeem een ​​uitdaging die de miners moeten oplossen. Zodra de miners de vergelijking hebben opgelost, kunnen ze deze samen met hun datapunt indienen bij het orakelcontract. De gegevens moeten worden gevalideerd door het orakelsysteem, waarna ze permanent in de keten worden vastgelegd.

Nadat de gegevens in de keten zijn opgeslagen, kan iedereen op het netwerk die TRB heeft de geldigheid van de gegevens betwisten. Iedereen die een geschil wil indienen, kan dit binnen 24 uur doen en tegen een geschilvergoeding in TRB betalen.

Hoe is het Tellor-netwerk beveiligd?
Het Tellor-netwerk wordt beveiligd door het gebruik van het Proof of Work-consensusmechanisme. De veiligheid van het netwerk is afhankelijk van betrokken miners die reageren op verzoeken van gebruikers om gegevens buiten de keten. Miners worden gestimuleerd voor hun deelname aan het beveiligen van het netwerk. Om de geldigheid van de verstrekte gegevens te bewijzen, moeten deelnemers 500 TRB-tokens inzetten als garantie voor hun betrouwbaarheid, waardoor gebruikers er zeker van kunnen zijn dat ze relevante en geldige gegevens krijgen.

Tellor gebruiken
Tellor kan worden gebruikt om off-chain gegevens te verkrijgen voor slimme contracten op het Ethereum-netwerk, waar Tellor wordt gehost als een gedecentraliseerd orakelsysteem. Je kunt Tellor gebruiken om off-chain gegevens op te vragen om verbinding te maken met DeFi Dapps. Oracles lijken de mooiste toekomst en de beste use-case in de sector van DeFi te hebben, aangezien Dapps voortdurend real-life, real-time, off-chain data moeten gebruiken.

Je kunt het netwerk gebruiken om off-chain gegevens te betalen en op te vragen, of betaald worden in TRB via het stimuleringssysteem door deel te nemen als een stakende miner. TRB kan worden gebruikt om de geldigheid van gegevens te betwisten en om te betalen voor gegevens buiten de keten, terwijl je TRB ook kunt verhandelen voor winst op cryptobeurzen.

Hoe kies je een Tellor-portemonnee?
Als ERC-20-token kan TRB worden opgeslagen in elke Wallet of portemonnee die Ethereum ondersteunt, en het type portemonnee dat je kiest zal waarschijnlijk afhangen van waarvoor je het wilt gebruiken en hoeveel je moet opslaan.

Hardware wallets of cold wallets zoals Ledger of Trezor bieden de veiligste optie voor het opslaan van cryptocurrencies met offline opslag en back-up. Ze kunnen echter meer technische kennis vereisen en zijn een duurdere optie. Als zodanig zijn ze mogelijk beter geschikt voor het opslaan van grotere hoeveelheden TRB voor meer ervaren gebruikers.

Softwarewallets bieden een andere optie en zijn gratis en gemakkelijk te gebruiken. Ze kunnen worden gedownload als smartphone- of desktop-app. Bij bewaarportefeuilles worden de privésleutels namens jou beheerd en geback-upt door de serviceprovider. Niet-bewaarbare portemonnees maken gebruik van beveiligde elementen op uw apparaat om de privésleutels op te slaan. Hoewel ze handig zijn, worden ze gezien als minder veilig dan hardware wallets en zijn ze mogelijk beter geschikt voor kleinere hoeveelheden TRB of meer beginnende gebruikers.

Online portemonnees of wallets zijn ook gratis en gemakkelijk te gebruiken, en toegankelijk vanaf meerdere apparaten met behulp van een webbrowser. Ze worden echter beschouwd als hot wallets en kunnen minder veilig zijn dan hardware- of software-alternatieven. Omdat je er waarschijnlijk op vertrouwt dat het platform jouw TRB beheert, moet je een gerenommeerde dienst selecteren met een staat van dienst op het gebied van beveiliging en bewaring. Als zodanig zijn deze het meest geschikt voor het aanhouden van kleinere hoeveelheden cryptomunten of voor degenen die vaker transacties uitvoeren.

Tellor mining
Tellor is afhankelijk van het netwerk van miners om het netwerk te beveiligen en op verzoeken te reageren, maar in tegenstelling tot andere Proof of Work-mining mechanismen moeten miners 500 TRB-tokens inzetten om het betrouwbare systeem te ondersteunen en in te staan ​​voor de geldigheid van de gegevens die zij verstrekken. Dus hoewel Tellor afhankelijk is van mining, wordt het mining proces uitgevoerd door miners met een aandeel in het systeem.

Conclusie
Tellor lost het orakelprobleem op en pakt de vraag aan van de snelheid en de kosten van het gebruik van orakels voor het verbinden van off-chain data met slimme contracten. De waarde van Tellor blijkt ook uit het vermogen om soepele prestaties te leveren, ondanks perioden van congestie op Ethereum. Netwerkdeelnemers worden beloond voor het aanleveren van accurate data, wat Tellor tot een nog waardevoller project maakt.

Nu DeFi Dapps een enorme populariteit zien, kunnen projecten als Tellor een mooie toekomst tegemoet gaan met een relevante use case zoals efficiënte en kosteneffectieve orakelsoftware.

Veelgestelde vragen over Tellor

Wat gebeurt er als gegevens worden betwist?
Elke TRB-houder kan de geldigheid van door een miner ingediende gegevens betwisten door een betwisting in te dienen en een geschilvergoeding te betalen. De potentieel kwaadaardige miner wordt vervolgens gedurende de komende twee dagen in een vergrendelde toestand geplaatst, terwijl TRB-houders stemmen over de geldigheid van de gegevens. Als ze stemmen dat de gegevens correct waren, wordt de geschilvergoeding aan de miner betaald. Als ze stemmen dat de gegevens onjuist zijn, wordt de inzet van de miner betaald aan de persoon die het geschil heeft aangekaart.

Is het Tellor-project gedecentraliseerd?
Tellor streeft ernaar volledig gedecentraliseerd te zijn. Zoals de meeste projecten is het gemaakt met een beheerderssleutel, waardoor ontwikkelaars systeemfuncties kunnen bouwen, maar ook een gecentraliseerd risicopunt ontstaat. In oktober 2020 werd de beheerderssleutel naar een nuladres gestuurd, maar een ontdekte fout dwong ontwikkelaars vervolgens het contract te verbreken om de beheerderssleutel terug te krijgen. In augustus 2021 stuurde Tellor vervolgens zijn beheerderssleutel naar een slim contract waar deze alleen toegankelijk zal zijn in tijden van nood. Anders wordt het project geleid door een gedecentraliseerde autonome organisatie.

Hoe en waar kun je Tellor kopen?
TRB kopen is net zo eenvoudig als het bezoeken van de cryptobeurs Bitvavo en door het kiezen van de gewenste betalingsmethode.

Hoe kun je Tellor verkopen?

Als j TRB al bezit en deze in een wallet bewaart kun je deze eenvoudig verkopen door binnen de interface te navigeren naar de munt en op verkopen te klikken.

Teller Koers
De Tellor-prijs is voortdurend in beweging en is gevoelig voor frequente en vaak radicale veranderingen in de markt. De Tellor prijs wordt vaak bepaald door volatiliteit, wat een sterk bepalend element is in de cryptomarkt. De waarde van TRB kan binnen een relatief korte periode dramatisch veranderen, van dieptepunten naar hoogtepunten en omgekeerd.

Naast traditionele factoren zoals het marktsentiment, de stroom van activa op beurzen en de economie in het algemeen, wordt de prijs van TRB ook beïnvloed door het aantal dataverzoeken en de hoeveelheid TRB die door miners wordt ingezet.

De huidige Tellor-prijs is $ 53.67 USD en in de afgelopen 24 uur is de koers heel hard gestegen, met 2,93%. Wij zijn benieuwd wat er nog meer in petto is voor de koers.

Gerelateerde blogs