Waarom een groene fles gebruiken

Ik werd me bewust van het plasticprobleem toen ik door Azië reisde. Ik nam het besluit om in 2018 solo naar Azië te reizen, en de reis duurde uiteindelijk zes maanden. Tijdens de reis had ik een geweldige tijd in Bali. Ik bracht ook veel tijd door in het Himalaya gebergte en Thailand.

Ik was oprecht verbaasd toen ik aan het begin van de reis voor het eerst in Bali aankwam. Wie begin 2018 het milieunieuws volgt, was op de hoogte van de overvloed aan plastic afval op Bali. Dit gebeurde als gevolg van de stroming, waardoor al het plastic afval op de stranden aanspoelde.

Waarom een groene fles gebruiken

Ik verliet Bali nadat ik er een heerlijke tijd had doorgebracht en ging verder naar het Himalaya gebergte. Dit ligt in Nepal, en om de bergen te bereiken moet je eerst naar Kathmandu vliegen, de hoofdstad van het land. Voor de meeste westerlingen is de buitengewoon rijke cultuur van Kathmandu ongehoord. Na een week acclimatiseren trok ik de bergen in.

Ik merkte op dat alles wat omhoog gaat in de Himalaya getild en gedragen moet worden. van eten en drinken tot hout voor de bouw. Hier is een foto van een plaatselijke bewoner die ik ontmoette. Er is volop voedsel en onderdak in de hooglanden, en de mensen staan toeristen toe zich zonder problemen door het gebied te verplaatsen.

Na hier twee weken doorgebracht te hebben, kon ik zien hoe de Himalaya functioneert. De plaatselijke bevolking heeft het vaak over de keuken. Maar voor een drankje heb je alleen een fles nodig. In werkelijkheid hebben de Himalaya’s drinkbaar gletsjerwater. Een herbruikbare fles was alles wat daarvoor nodig was. Ik was tijdens mijn vakantie het meest onder de indruk van deze plek.

Ik zag honderdduizenden plastic waterflessen die over de Himalaya verspreid lagen. Op dit punt realiseerde ik me de omvang van het probleem. Door gewoon een herbruikbare waterfles in te pakken en die met schoon gletsjerwater te vullen, had dit voorkomen kunnen worden.

Wat kan ik persoonlijk doen om plastic afval tegen te gaan?

Sinds het ontstaan van de “wonderstof” heeft plastic een hoge vlucht genomen. In feite werd tussen 1950 en 2017 9200 miljoen ton plastic vervaardigd. Slechts iets meer dan een kwart daarvan is nog in gebruik. Bovendien wordt momenteel slechts 40% van het plastic binnen een maand weggegooid. Jaarlijks wordt daardoor wereldwijd 300 miljoen ton plastic afval geproduceerd.

Ga een keer ploggen.

Het klinkt logisch, maar het helpt echt. Dit weten we uit eigen ervaring. Het opruimen van plastic afval in je buurt of streek staat bekend als ploggen. In werkelijkheid houdt het in dat je al het achtergelaten plastic afval van de straten verzamelt met behulp van een vuilniszak en een grijper. Na een goed uur ploggen zul je verbaasd zijn hoe snel je vuilniszak vol zit. Zorg dat je buurt schoon is door de zaken in eigen hand te nemen en samen te werken met familie of vrienden.

Neem een eigen zak mee naar de winkel

Gelukkig heeft dit veel aandacht gekregen, en zijn de plastic wegwerpzakjes niet langer gratis. Feit blijft dat het hier om “eenmalig te gebruiken plastic” gaat. Deze sector neemt 40% van de totale plasticproductie voor zijn rekening. Neem je eigen stevige boodschappentas mee in plaats van een wegwerptas te gebruiken. Dit is zowel zuiniger als beter voor het milieu.

Verminder het gebruik van plastic waterflessen

Het bestaan van de eco-fles is hieraan te danken. Hoewel het al een wijdverbreid probleem is, zijn de statistieken uiterst opzienbarend. Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic flessen voor eenmalig gebruik gemaakt. Dat komt neer op ruwweg 480 miljard per jaar. Behalve dat ze in rivieren en oceanen terechtkomen, komen bij de fabricage van de flessen ook een aanzienlijke hoeveelheid CO2 en gevaarlijke stoffen vrij. Daarom brengen we de eco-fles op de markt. een herbruikbare, duurzaam gemaakte fles van bioplastic of een thermosfles van roestvrij staal.

Bron: Ecofles