Uitschuifbare zonwering vs zonnescherm

Wist je dat een rolluifel en zonneschermen de schittering in je huis met 94 procent en de hitte met 77 procent kunnen verminderen? Zonwering betekent een verlaging van de temperatuur van je huis met 8 tot 15 graden, waardoor je tot 25 procent bespaart op de kosten van een eventuele airconditioning of windblower.

Een zonnescherm of een uittrekbare zonwering toevoegen kan van cruciaal belang zijn voor je comfort en zelfs voor je portemonnee, maar hoe kies je welke optie geschikt is voor je huis? We bekijken de voordelen die elke optie biedt.

Uitschuifbare zonwering

zonwering Den Haag

Een rolluifel, ook wel een uitschuifbare zonwering of markies genoemd, is een optie die eenvoudig te installeren is en de bescherming kan bieden tegen de zon en de hitte die je nodig hebt. Het kan een aantal voordelen bieden.

Markies vermindert direct zonlicht

Als je een markies installeert, minimaliseer je de blootstelling aan direct zonlicht op je patio, terras, of een andere buitenruimte. Dit beschermt niet alleen jou, maar ook je buitenmeubelen tegen schadelijke UV-stralen, waardoor ze niet verbleken en ze langer meegaan. Met zonbescherming van dit type kun je van de zomer genieten zonder het ongemak en zelfs het gevaar van direct zonlicht.

Maximaliseert het uitzicht

Met een oprolbare rolluifel hoef je je uitzicht niet op te offeren voor bescherming tegen de zon. Je hebt niets dat het uitzicht belemmert, en een intrekbare zonwering tast het ontwerp van je huis niet aan omdat je ze kunt sluiten en openen wanneer je dat verkiest. Ze werken zo dat je het hele jaar door van je uitzicht kunt genieten.

Gebruiksgemak

Uitschuifbare zonweringen variëren van die met handzwengels, die het eenvoudig te bedienen zijn, tot een zonwering met afstandsbediening. Wil je de perfecte mate van schaduw kunnen krijgen, dan hoef je vaak alleen maar op een knop te drukken.

Flexibiliteit

Als je een rolluifel kiest, geef je jezelf de kans ze al dan niet te gebruiken. Je kunt ze gemakkelijk intrekken als je meer licht wilt, zoals tijdens de wintermaanden, en ze openen als de zon je hindert. Flexibiliteit van dit type zorgt ervoor dat je huis en zelfs patio of terrasruimte comfortabel zijn gedurende de vier seizoenen.

Duurzaamheid

Uitschuifbare zonweringen zijn ook zeer duurzaam, zolang je maar onderhoud biedt en je werkt om schade door extreem guur weer te voorkomen. De meeste uitrolbare zonneschermen kunnen tussen 10 en 20 jaar meegaan, waardoor ze een investering waard zijn.

Zonneschermen en screens

De andere optie die je hebt om de zon buiten je huis te houden zijn verticale zonneschermen, ook wel screens genoemd. Lees verder om de voordelen te zien die deze keuze biedt.

Creëer een beschermde buitenomheining

Met verticale zonneschermen, die altijd zonwering genoemd worden, kun je de binnenruimte volledig beschermen tegen de zon. Ze kunnen op maat gemaakt worden om een volledige bescherming te bieden.

Niet alleen bieden zonneschermen bescherming tegen de zon, maar ze kunnen ook privacy bieden. Als je zonneschermen kiest, hoef je je geen zorgen te maken dat iemand naar binnen gluurt terwijl je buiten bezig bent. Voor huizen die veel buren hebben, kunnen deze zonweringen je weer wat privacy geven.

Zonweringen kunnen ook beschermen tegen insecten en ander ongedierte. Ze vormen een stevige barrière die je minder afhankelijk kan maken van insectensprays.

Verscheidenheid

Zonneschermen zijn er in veel stijlen en ondoorzichtigheidsgraden, variërend van 40 procent tot 1 procent openheid, om je te helpen vinden wat voor jou het beste werkt. Voor ruimtes die veel direct zonlicht krijgen of voor maximale privacy, wil je dat de mate van ondoorzichtigheid dichter bij één procent ligt.

Gemakkelijk onderhoud

Buitenzonweringen zijn heel gemakkelijk in goede staat te houden. Je wilt ze elk seizoen een of twee keer schoonmaken om er zeker van te zijn dat er geen bladeren of ander vuil aan blijft kleven. Omdat ze gemaakt zijn van een combinatie van aluminium en glasvezel of polyester gaas, kun je ze gemakkelijk schoonvegen om stof en vuil te verwijderen.

Veel van deze zonweringen hebben sensoren die harde wind kunnen opmerken en ze automatisch intrekken, zodat ze niet scheuren. Regen beschadigt ze niet en de meeste milde weersomstandigheden hebben geen invloed op de werking.

Bescherming tegen UV stralen

De verschillende niveaus van ondoorzichtigheid werken om je eigendom tegen UV stralen te beschermen. Zonneschermen met een doorlaatbaarheid van 1 procent beschermen je tegen 99 procent van de UV stralen, terwijl een hogere doorlaatbaarheid iets minder bescherming biedt. Afhankelijk van de mate van zonlicht die je woning ontvangt, kun je de beste optie kiezen.

Uitschuifbare zonweringen versus zonneschermen

Hoewel ze allebei bescherming tegen de zon bieden, zijn er toch verschillen in de voordelen die ze bieden. Zonneschermen hebben de neiging langer mee te gaan dan intrekbare zonneschermen, vanwege de materialen waarvan ze gemaakt zijn en de eigenschappen die ze hebben. Ze zijn ook beter in het buiten houden van insecten, wat een zorg is in de zomermaanden.

Uitschuifbare zonweringen kunnen gemakkelijker te installeren zijn en bieden een eenvoudige oplossing voor zonwering als je iets wilt dat rechttoe rechtaan en zonder gedoe is. Zonneschermen (screens) bieden zowel privacy als bescherming tegen de zon, maar intrekbare luifels zitten je uitzicht niet in de weg. Wil je meer informatie hebben over zonweringen, markiezen en rolluiken? Neem contact op met BAB zonwering Den Haag.

Welke optie voor je huis het beste werkt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en het gebruik dat je van je buitenruimte wilt maken.

Bron: Zonwering Den Haag