Thailand lanceert zijn eerste spot Bitcoin ETF voor institutionele beleggers

Crypto

Thailand zet een grote stap in de wereld van cryptocurrency door zijn eerste spot Bitcoin ETF goed te keuren. Deze stap sluit aan bij een wereldwijde trend van gereguleerde Bitcoin investeringsproducten, waarmee institutionele acceptatie van digitale valuta wordt bevorderd. 

De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) heeft One Asset Management (ONEAM) toestemming gegeven om deze Bitcoin ETF te lanceren, wat de weg vrijmaakt voor meer gereguleerde cryptobeleggingen in het land.

Een gereguleerde markt voor Bitcoin

De goedkeuring van de Bitcoin ETF door de Thaise SEC betekent dat Thailand zich aansluit bij andere landen die gereguleerde Bitcoin investeringsproducten aanbieden. De ETF zal tussen 31 mei en 6 juni 2024 beschikbaar zijn voor institutionele beleggers. Dit besluit is vooral gericht op rijke en institutionele beleggers, na een wijziging in de lokale regelgeving in april die dergelijke ETF’s mogelijk maken. Door zich te richten op ervaren beleggers, wil de SEC ervoor zorgen dat de deelnemers goed om kunnen gaan met de risico’s die gepaard gaan met Bitcoin.

Veiligheid en diversificatie voorop

ONEAM heeft aangekondigd in 11 grote wereldwijde Bitcoin fondsen te beleggen. Dit zorgt voor voldoende liquiditeit en veiligheid voor de beleggers. De strategie van diversificatie helpt om de risico’s te beperken en biedt een stabiele investeringsomgeving. Deze ETF biedt beleggers de mogelijkheid om blootstelling aan Bitcoin te krijgen binnen een gereguleerd kader, wat zorgen over diefstal en beveiliging vermindert die gepaard gaan met direct bezit van cryptocurrency.

MFC Asset Management wacht nog op goedkeuring voor hun eigen Bitcoin ETF. Net als ONEAM’s fonds, zal ook dit ETF alleen toegankelijk zijn voor gekwalificeerde beleggers. Dit toont aan dat de Thaise SEC voorzichtig te werk gaat bij het introduceren van nieuwe financiële producten om beleggers te beschermen.

Wereldwijde trend en lokale impact

Thailand volgt hiermee het voorbeeld van de Amerikaanse SEC, die in januari verschillende Bitcoin ETF’s goedkeurde, wat de belangstelling en acceptatie van BTC wereldwijd heeft gestimuleerd. 

Andere regio’s, zoals Hong Kong, Australië en het Verenigd Koninkrijk, hebben ook soortgelijke producten geïntroduceerd, wat wijst op een wereldwijde verschuiving richting mainstream acceptatie van Bitcoin. Dit is uiteraard goed nieuws voor Bitcoin.

Bitcoin ETF’s bieden een gereguleerde manier voor beleggers om te profiteren van de prijsbewegingen van Bitcoin zonder de cryptocurrency direct te hoeven bezitten. Dit is vooral aantrekkelijk voor professionele beleggers en instellingen die huiverig zijn voor de complexiteit en risico’s van direct bezit.

Door de goedkeuring van een Bitcoin ETF erkennen Thaise toezichthouders de groeiende vraag van lokale instellingen naar Bitcoin investeringen

De beslissing van de Thaise SEC om een Bitcoin ETF goed te keuren, betekent een sterke ondersteuning van Bitcoin en de potentiële rol ervan in het financiële systeem. Dit balanceert innovatie met beleggersbescherming en creëert een veilige omgeving voor cryptocurrency investeringen. Dit kan de status van Thailand als een progressieve financiële hub in Zuidoost-Azië versterken.

Gerelateerde blogs