Nederlandse wet op wegwerpbekers

Koffie en thee mogen vanaf 2023 alleen nog uit traditionele bekers worden gedronken, als gevolg van de nieuwe kantoorverordening voor wegwerpbekers. Bovendien mogen vanaf 2024 in Nederland geen gratis plastic verpakkingen voor kant-en-klaar voedsel meer worden gebruikt. In een brief aan het parlement verklaarde demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg dit.

Nieuwe wet wegwerpbekers op kantoor

Koffie voor onderweg

Terwijl consumenten hun thee en koffie onderweg grondig waarderen, verheugen ze zich wanneer ze verkopers kunnen bezoeken die hen toestaan een kopje of bakje mee te nemen. Deze zaken bereiken dit door klanten hun eigen kopje of dienblad te laten meenemen of door een retoursysteem te gebruiken.

In Nederland worden elke dag 19 miljoen wegwerpverpakkingen voor eten en drinken gebruikt en weggegooid, in totaal 7 miljard stuks per jaar. Het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik moet tegen 2026 aanzienlijk verminderd zijn, zoals Europa al beloofd heeft. De lidstaten mogen zelf kiezen hoe ze hieraan bijdragen. Van Weyenberg verwacht dat het aantal wegwerpbekers op de werkplek in 2026 met 40 procent zal dalen ten opzichte van 2022 als gevolg van deze nieuwe regel.

Nederlandse wet op wegwerpbekers

Op kantoor moeten werknemers af en toe rekening houden met achtergehouden koffiebekers. Het plastic in deze bekertjes is voor warme dranken als thee en koffie. De aftredende staatssecretaris beweert dat, omdat dit soort verpakkingen vaak moeilijk te recyclen is, een aanzienlijke hoeveelheid van het materiaal in plaats daarvan terechtkomt bij de verbranding. Extra CO2 uitstoot is hiervan het gevolg. Bovendien belandt een deel van het wegwerpplastic als gemeentelijk huisvuil op straat.

Volgens Christiaan Bolck, een onderzoeker aan de Wageningen Universiteit voor Onderzoek (WUR), zullen deze acties helpen om de vervuiling door plastic te verminderen. Hij zegt dat het prachtig is dat politici zich ermee gaan bemoeien, want de problemen van klimaatverandering worden al lang veroorzaakt door de vervuiling van de planeet.

De onderzoeker omschrijft de mogelijke vermindering met 40 procent als “enthousiast”, maar hij beweert dat het een positieve stap is. Om de plastic vervuiling verder te verminderen zijn strengere regels nodig. Plastic rietjes zouden als onderdeel daarvan verboden kunnen worden (waar veel organisaties en horecagelegenheden al mee hebben ingestemd). Er zijn ook talloze andere manieren waarop acties worden ondernomen om Nederlanders meer bewust te maken van de effecten van plastic op het milieu.

Vervuiling van Nederland

Sinds enige tijd moest in Nederland zowel op grote als op kleine plastic flessen statiegeld worden betaald. Dit jaar zullen ook blikjes op deze manier behandeld worden. Het doel van deze acties is de milieuvervuiling te verminderen. Van de 2 biljoen blikjes die elk jaar in Nederland worden geconsumeerd, waaien er 150 miljoen op straat. De invoering van het aanrekenen van plastic zakken bij supermarkten en andere etablissementen heeft geleid tot een daling van 70% van het zwerfvuil op straat.

Bron: Nieuwe wet wegwerpbekers