Lago Maggiore

Als je denkt aan een meer in Italië, denk je hoogstwaarschijnlijk direct aan het Gardameer. Logisch ook, want dit is het grootste meer van Italië en het drukstbezocht door toeristen in de zomervakantie. Maar, Italië heeft meer van dit soort prachtige meren. Een daarvan is Lago Maggiore, een prachtig meer gelegen in het grensgebied van Italië en Zwitserland.  Een bijzondere vakantiebestemming, waar voor iedereen wel iets te beleven is. Meer over Lago Maggiore lees je in dit artikel. Wie weet wordt het wel je volgende vakantiebestemming!

Lago Maggiore

Het meer is na het Gardameer het grootste meer van Italië, het strekt zich over zestig kilometer uit en reikt tot aan de Zwitserse grens en zelfs een stukje erover. Lago Maggiore wordt omgeven door hoge heuvels en bergen, wanneer je dit meer bewondert zal je dan ook niet verbazen dat het een grote inspiratiebron is voor schilders en kunstenaars: zo’n groot helderblauw meer omgeven door groen is een plaatje op zich. Rondom het meer bevinden zich kleine stadjes, strandjes en natuurgebieden waar je mooie wandelingen kunt maken. Het meer zelf is bijna vierhonderd meter diep, is helderblauw en ontstaan tijdens de ijstijd, toen het werd uitgesneden uit gletsjers.

Lago Maggiore

Vakantie aan het meer

Zoals net al kort verteld, is er genoeg te beleven aan Lago Maggiore. Er bevinden zich kleine plaatsjes aan de oever van de rivier waar je heerlijk vakantie kunt vieren, maar ook bevinden zich vele campings en vakantieparken rondom het meer. Op welke manier je ook vakantie wilt vieren, aan Lago Maggiore kan het allemaal.

Kamperen

Vele mensen bezoeken de campings die rondom Lago Maggiore liggen. En terecht, het heldere water, heerlijke temperatuur en aangename sfeer maken het een ideale plek om je tent op te zetten. Hoe gaaf is het om wakker te worden met uitzicht direct over het meer?  Ben je niet zo’n fan van een tent opzetten? Vele campings bieden de mogelijkheid huisjes, chalets of een -al in elkaar gezette, iets luxere- tent te huren.

Stadjes bezoeken

De stadjes die rondom Lago Maggiore liggen staan in verbinding met elkaar door een smalle tweebaansweg die bijna rondom het hele meer ligt. Hoewel elk dorpje, groot of klein, natuurlijk zijn eigen sfeertje heeft, hebben ze allemaal de relaxte authentieke sfeer van Italië gemeen: je voelt het direct. De aangename gastvrijheid, een heuvelachtig landschap gevuld met pastelkleurige huisjes en de zon die op je huid schijnt terwijl je uitkijkt over eindeloze olijfgaarden: we zijn in Italië! De leukste stadjes rondom Lago Maggiore vind je hieronder. Kiezen wordt nog moeilijk!

– Stresa
Stresa ligt aan de westoever van het meer en wordt gezien als een van de mooiste dorpjes rondom het meer. Het heeft een luxueuze uitstraling door de gigantische villa’s die je er vindt langs het water, bovendien heb je vanaf Stresa uitzicht op de Borromeïsche eilanden (daarover later meer). Iets buiten Stresa kun je de kabelbaan nemen naar de Mottarone, een van de hoogste bergen rondom Lago Maggiore. Vanaf deze berg heb je prachtig uitzicht over het meer, de eilandjes en de bergen in de verte.

– Locarno
Dit stadje gelegen in Zwitserland heeft de meeste zonne-uren per dag van Zwitserland en is daarom een populaire bestemming voor zowel toeristen als inwoners van Zwitserland. Je vindt hier het middeleeuwse kasteel van Locarno, gezellige boulevards en het bekendste bedevaartsoord in het Italiaanse deel van Zwitserland: Madonna del Sasso. Bezoek dit prachtige klooster en kijk uit over het meer!

– Cannobio
Zeer dicht bij de Zwitserse grens gelegen, maar nog net in Italië is Cannobio. Dit dorpje heeft een romantische sfeer, smalle straatjes en overal doorkijkjes naar Lago Maggiore. Je kunt in dit dorpje heerlijk wandelen en vervolgens neerstrijken op een van de vele terrasjes langs de boulevard. De stranden van Cannobio zijn bekroond tot mooiste stranden van Europa, zeker bezoeken dus.

– Arona
Arona ligt op de westelijke oever van Lago Maggiore en heeft naast een haventje een gezellig stadscentrum die je qua sfeer meeneemt naar de middeleeuwen. Arona staat vooral bekend om het 23 meter hoge bronzen standbeeld van Carolus Borromeus, een heilige en belangrijke kerkhervormer.

– Laveno
Laveno ligt aan de oostoever van Lago Maggiore en is de populairste stad aan deze zijde van het meer. Vanuit hier kun je zowel naar het tegenovergelegen stadje Verbania als naar de eilandjes van Lago Maggiore. Laveno barst van de bezienswaardigheden, cultuur en terrasjes langs de boulevard.

Natuur rondom Lago Maggiore

Dat Lago Maggiore favoriet is bij vele natuurliefhebbers is niet gek: wandel een paar kilometer bij het meer vandaan en je botst op prachtige groene dalen, gletsjers, grotten en imponerende bergen. De natuur rondom het meer leent zich uitstekend voor wandeltochten, voor zowel de gevorderde als de niet zo gevorderde wandelaar. Aan de rand van natuurreservaat Val Grande vind je bijvoorbeeld uitgestippelde wandelroutes die je brengen naar het allermooiste uitzicht over Lago Maggiore. Of bezoek Valle Verzasca, een vallei omgeven door de Alpen die bekend staat om de ongerepte natuur en de traditionele architectuur die bewaard is gebleven. Ben je niet zo’n fan van wandelen, maar wel fan van natuur? Naast de vele wandelroutes, zijn er ook fiets- of mountainbikeroutes genoeg!

De eilandjes in Lago Maggiore

De eilandjes in Lago Maggiore

In het meer bevinden zich eilandjes. In het Zwitserse deel van het meer liggen de Brissago eilanden en in het Italiaanse deel liggen de meer bekende Borromeïsche eilanden. De bekendste Borromeïsche eilanden zijn Islola Bella, dat bekend staat om haar schoonheid, Isola Madre, die je kunt beschouwen als een gigantische botanische tuin en Isola dei Pescatori, dat als enige eiland bewoond wordt en bekend staat om de verfijnde visgerechten geserveerd in de vele restaurantjes langs het water.

Dwars door Zwitserland richting Italië!

Wanneer je de auto pakt richting Lago Maggiore en je reist door de Gotthardtunnel, staat je nog iets leuks te wachten. Wanneer je de tunnel ingaat ben je in Zwitserland waar je wordt omgeven door Zwitserse huisjes, wanneer je de tunnel uitrijdt ben je in Italië en dit zie je direct aan de omgeving en de huisjes. Een heel leuk effect! En, ben je verkocht aan Lago Maggiore na het lezen van dit artikel? Zie ik je deze zomer lopen door een van de vele dorpjes of wandelen door de prachtige natuur? Ik hoop van wel!