Laat je verbazen door Peru, het land vol verassingen

Als er een woord geplakt zou moeten worden op Peru, dan zou dat het woord diversiteit zijn. Een rondreis door Peru brengt je van de bevroren bergtoppen van de Andes naar de jungle in de Amazone om vervolgens op een van de hoogste zandduinen ter wereld te belanden. Maar niet alleen de natuur is er divers, Peru barst van de verschillende culturen en vormt een mooie mix tussen het inheemse leven en de moderne wereld. Een vakantie naar Peru staat dan ook garant voor verassingen en avontuur. In dit artikel lees je waarom Peru zo’n bijzonder land is en waarom het eigenlijk op ieders bucketlist zou moeten staan.

Laat je verbazen door Peru

Machu Picchu

De ruïnes van de Inkastad Machu Picchu zijn een van de populairste bestemmingen van Peru. De overblijfselen van de stad gelegen in een enorme bergvallei zien er spectaculair uit. Overblijfselen van huizen, tempels en werkplaatsen zijn het bewijs dat er daadwerkelijk mensen hebben gewoond. De stad grenst aan de Wayna Picchu, een bergtop van wel zevenentwintighonderd meter hoog die je ook beklimmen kan. Machu Picchu ontdekken is een heel avontuur, je kunt ervoor kiezen om de oude stad via de bus te bereiken, maar je kunt je ook wagen aan de Inca Trail. Tijdens de Inca Trail wandel je langs door diepe valleien, over hoge bergen en langs indrukwekkende Inca bouwwerken om vervolgens bij Machu Picchu te eindigen. De tocht is niet gemakkelijk: de weg naar Machu Picchu is zo’n vijfenveertig kilometer lang en de toch duurt zo’n drie tot vijf dagen waarin je overnacht in tentjes. Avontuur gegarandeerd!

Diversiteit aan natuur in Peru

Peru beschikt over twaalf natuurparken en bezit een aantal natuurreservaten, logisch is het dan ook dat Peru een fantastisch land is voor wie van uitdagende wandelingen en natuur houdt. Bewandel het Andesgebergte met zijn besneeuwde bergtoppen, vaar doorheen het Amazonegebied of ga zandsurfen op ’s werelds hoogste zandduinen gelegen bij de stad Ica. In Peru kijk je keer op keer je ogen uit als het om de natuur en het uitzicht gaat. Voor de echte dierenliefhebber is het natuurreservaat Tombopata aan te raden, honderden verschillende diersoorten bevinden zich in dit reservaat. Zo vind je er alleen al zeshonderddertig soorten vogels, twaalfhonderd vlindersoorten en meer dan honderdvijftig soorten zoogdieren.

Culturele mix in Peru

Zowel Spaanse als Latijns-Amerikaanse invloeden hebben een groot aandeel gehad in het vormen van de Peruaanse cultuur. Door de grote culturele diversiteit in het land, kunnen verschillende tradities en gebruiken naast elkaar staan. Ook voedsel is een groot onderdeel van de Peruaanse cultuur. Voedsel wordt gekocht op marktjes en overal is eten verkrijgbaar. Wat Peru ook kenmerkt zijn de culturele feesten: per jaar worden er wel drieduizend feesten georganiseerd! Vaak gaat dit gepaard met Peruaanse tradities en kleurrijke kostuums, maar vooral met traditionele volksmuziek en heel veel dans. Het allermooiste? Peruanen zijn ontzettend gastvrij, je mag dan ook te allen tijde mee feesten als je zo’n festival passeert.

Indrukwekkende steden Peru

We hebben het gehad over natuur en cultuur, maar Peru kent ook een aantal fantastische steden. De hoofdstad van Peru is Lima en dit is tevens de grootste stad van het land. Centraal in Lima ligt Plaza Mayor, dit is waar de rest van Lima omheen is gebouwd. Wandel door de straten, bezoek kunstenaarswijk Barranco of reis af naar San Cristobal Hill, waar je uitzicht hebt over heel Lima. Een andere bijzondere stad is Cusco, sterker nog deze stad wordt beschreven als de leukste stad van Peru. Cusco kent gezellige wijken waar men handgemaakte souvenirs, kleden, truien of sjaals maakt. Ook vind je er de San Pedro markt waar je je compleet kan onderdompelen in de Peruaanse eetcultuur. Hier verkopen ze alles wat je je maar kunt bedenken, geloof me: echt álles.