Houd je hoofd koel deze zomer

Hoe blijf je bij tropische temperaturen koel?

Stijgende temperaturen leiden bij veel mensen tot tot een slechter humeur. Dat is jammer, want de zomer zit vol verassingen. Langer licht, zwoele avonden en veel BBQ-momenten. Hoe blijf je bij tropische temperaturen koel?

Houd je hoofd koel deze zomer

Hoge temperaturen hebben effect op algehele stemming

Als de temperaturen oplopen tot 30 graden of meer, reiken de effecten daarvan meer dan alleen lichamelijk ongemak. De extreme hitte kwelt je gemoedstoestand en geest. Heet en vooral vochtig weer wordt in verband gebracht met gewelddadig gedrag, verhoogde agressie en een verlaging van de algemene stemming.

Extreme hitte maakt ons prikkelbaar, nors en snauwerig en deprimeert zelfs sommige mensen. Het is belangrijk te begrijpen dat, terwijl je je humeurig voelt, anderen even chagrijnig zijn onder dezelfde weersomstandigheden. Het nemen van belangrijke beslissingen kan je vaak beter uitstellen tot het weer iets is afgekoeld.

Aangezien we het klimaat niet kunnen beïnvloeden, kan je er maar het beste van maken door zelf de controle te nemen over je eigen stemming en leefomgeving. Het beste maken van een slechte situatie onderscheidt de intelligente van de rest. Laten we dus een paar coole manieren overwegen om onszelf voor de gek te houden zodat we het minder warm hebben.

Drink kruidenwater

Iedereen weet hoe belangrijk het is gehydrateerd te blijven. Maar probeer eens met kruiden doordrenkt water voor een opwindender ervaring. Voeg verse citroen-, munt-, basilicum-, tijm-, salie- of rozemarijnblaadjes toe aan een kan water en blijf er de hele dag van drinken.

Bijna elk restaurant in China serveert water op kamertemperatuur, rechtstreeks uit kannen waarin hele groenten of in de lengte doorgesneden vruchten zitten. Van komkommers, bieten, sinaasappels, citroenen, aardbeien tot limoenen.

Vervang ’s avonds alcohol door drankjes die, alleen al door hun naam en uiterlijk, helpen de temperatuur enkele graden omlaag te brengen. Wat dacht je van een Watermelon Chiller, een Orange Pomegranate Green Tea, Aardbeien limonade of een Sparkling Lime Mint sapje?

Boek een hotel in het weekend

Plan regelmatig een weekendje weg, niet om nieuwe steden te ontdekken, maar om luxe resorts en hotels te verkennen. Spendeer het weekend luxueus in die omgeving en geef je over aan al je grillen. Waarom zou je voor de verandering niet eens inchecken in een hotel in je eigen stad?

Eet licht en koel

Geef een pauze aan regelmatige warme maaltijden, vooral overdag. Ga voor extra porties verkoelend fruit, koude soepen, vleeswaren en salades. Gooi er wat spruitjes, rozijnen, granaatappel of noten in voor die extra gezonde knapperigheid. Wees avontuurlijk en probeer steeds nieuwe combinaties.

Koel de omgeving

Drijf rozenblaadjes of jasmijn in kommen water voor een visueel en virtueel verkoelend effect. Gewoon een glazen kan water met daarin drijvende munt- en basilicumblaadjes met in schijfjes gesneden citroen kan ook een verkoelende luchtspiegeling scheppen. Voeg een paar druppels lavendel- rozen- of jasmijnolie toe.

Nevel je gezicht met een verkoelende spray. Je kunt ook geurende bloemensprays gebruiken om je kamer te laten geuren. De geur van bloemen helpt de geest af te koelen en gespannen humeurigheden te kalmeren.

Koester je planten

Probeer elke ochtend of avond wat te tuinieren. Werken met planten werkt uiterst therapeutisch. het water dat je op je planten spuit helpt ook de temperatuur op je binnenplaats of terras te verlagen.

Buitenactiviteit in de zomer

Beperk buitenactiviteiten tot de koelere tijden van de dag. Dat wil zeggen ’s morgens vroeg of in de avond. Kies de sportschool, yoga of zwemmen boven inspannende lichaamsbeweging buitenshuis. Probeer ademhalingsoefeningen en meditatie. Dit helpt je om kalm en in controle te blijven.

Koel af met yoga

Ook yoga biedt manieren om met de hitte om te gaan. Houd je humeur en bloeddruk onder controle met ‘Sitali Breath’. Ga in een ruggengraat-rechte, comfortabele houding zitten en doe wat diepe ademhaling. Steek dan je tong uit en rol die tot een tunnel. Adem daarlangs lang in; trek je tong in, sluit je mond en houd je adem een tijdje in. Adem nu langzaam uit door je neus. Doe dit minstens 8 tot 10 keer.

Een andere variant is om je tanden op elkaar te klemmen en je lippen naar achteren te trekken als een snauw. Haal diep en langzaam adem door je op elkaar geklemde tanden. Sluit je mond. Houd vast en voel hoe de adem je hoofd afkoelt. Adem dan een lang, langzame ademteug door je neus in.

Breng tijd binnenshuis door

Luister naar muziek en blijf koel. Bekijk de films van je Bucket List en lees boeken. En ja, wil je echt je hoofd koel houden bij tropische temperaturen dan is een airconditioning jouw beste vriend.