Hiken in Noord-Amerika

Door zijn vele natuurparken en diversiteit aan natuur is Amerika een fantastisch land om te ontdekken door er te gaan hiken. Hiken wordt vaak samen genoemd met wandelen en hoewel de termen veel gemeen hebben, is het niet helemaal hetzelfde. Hiking wordt vaak omschreven als een wandelpad voor gevorderden, het vergt meer conditie en de routes zijn vaak iets langer. Amerika is natuurlijk gigantisch waardoor het hele land bewandelen wel een hele grote opgave is, maar je kunt wel rondtrekken door bepaalde gebieden om zo veel mogelijk diversiteit aan natuur te ontdekken. Ben je toe aan een actieve, verre vakantie vol avontuur? Ga hiken in Amerika! In dit artikel vind je informatie over de mooiste gebieden en routes. Hiernaast vind je wat tips die nuttig kunnen zijn tijdens de voorbereiding van de reis en de reis zelf. 

Hiken in Noord-Amerika

Hiken in Noord-Amerika de keuze = reuze

Amerika kent maar liefst 62 nationale parken, wat kan zorgen voor nogal wat keuzestress. Nationale parken zijn beschermde natuurgebieden waar weinig tot geen invloed van de mens terug te vinden is, waardoor de natuur er praktisch onaangetast is. Wandelen door deze parken geeft indrukwekkende uitzichten en staat garant voor avontuur. In de meeste nationale parken zijn zowel korte wandelingen als meerdaagse tochten mogelijk en vind je verschillende trails (routes). Om je te helpen bij je keuze vind je hier de bekendste, meest geliefde nationaalparken van Amerika.

Zion National Park

Op drie uur verwijderd van Las Vegas vind je Zion National Park dat wordt beschouwd als een van de mooiste parken gelegen aan de westkust van Amerika. Zion heeft indrukwekkende rotsformaties die je doen realiseren hoe klein de mens eigenlijk is en tijdens je hike door dit park word je omgeven door rood/oranje canyons. Het mooie van Zion is dat je er zowel korte wandelingen kunt maken, maar ook meerdaagse hikes doorheen het park kunt doen. Tip: vertrek vroeg, zo ontwijk je het toerisme en heb je de meeste kans op het spotten van bevers of herten.

Yellowstone National Park

Yellowstone is gelegen in het noordwesten van Amerika en is het grootste én oudste nationaalpark van Amerika. Je vindt hier naast overweldigende natuur ook natuurfenomenen zoals borrelende waterbronnen en metershoge geisers. Ook de Grand Prismatic is zo’n fenomeen waarvan je bijna niet gelooft dat het echt is: een warmwaterbron met de kleuren van de regenboog.

Watkins Glen State Park

Watkins Glen State Park

Hoewel het geen nationaal park is, is Watkins Glen State Park een park die genoemd moet worden. Het Watkins Glen State Park bevindt zich in New York en is gelegen in een zestig meter diepe kloof, uitgesneden door een gletsjer in de ijstijd. Je vindt hier bruggen en watervallen omgeven door groen, waardoor het lijkt alsof je door een sprookje loopt.

Death Valley Park-

Nationaal park Death Valley is gelegen in Californië en heeft deze naam met een reden. Death Valley is namelijk een van de heetste plekken van Amerika tijdens de zomer. Death Valley Park bestaat uit woestijngebied, zoutvlaktes, indrukwekkende rotsformaties, zandduinen en bergen. Hoewel het een gaaf gebied is om doorheen te wandelen, wordt hiken tijdens de zomermaanden afgeraden vanwege de enorme hitte.

Bekende trails in Amerika

Een van de meest bekende trails in Amerika is de Florida National Scenic Trail, horende bij de elf National Scenic Trails van het land. Deze route is als enige gelegen in één enkele staat: de andere tien trails lopen door verschillende staten. Een andere zeer bekende trail is de Pacific Crest Trail, een lange route waar je veelal wandelaars en paarden vindt. Deze trail begint vlak bij de Mexicaanse grens en loopt tot aan Canada, waardoor je tijdens deze route zowel bos, woestijn, extreme hitte en kou kunt verwachten. Deze trail is maar liefst 4265 kilometer lang en leidt je dwars door zes nationaal parken.

Tips en risico’s Hiken in Noord-Amerika

Een wandelvakantie of hike vakantie vergt behoorlijk wat conditie. Hoewel het voor de meeste mensen ontspannen is, moet je je hier niet op verkijken. Dagen wandelen in hoge temperaturen -zoals we die in Amerika kunnen tegenkomen- kan behoorlijk vermoeiend zijn. Bereid je daarom goed voor: wandel veel doorheen het jaar, draag goede wandelschoenen en voorzie de juiste kleding. Zorg altijd voor voldoende water en vergeet de EHBO-kit niet! Zorg ook dat je iets bij je hebt waarmee je een noodsignaal kunt afgeven, een ongeluk zit in een klein hoekje! In sommige gebieden is er het risico tegen wilde dieren aan te lopen, zo ook in National park Yellowstone, waar je in het noordelijke deel van het park kans loopt om een zwarte beer te spotten. Ook in North Carolina, in de Great Smoky Mountains kun je ze tegenkomen. 

Rennen of vechten?

We gaan er natuurlijk niet vanuit dat je een beer tegen het lijf zult lopen, maar mocht dit het geval zijn en is er een risico dat de beer je aanvalt, is het goed om te weten wat je moet doen. Wat je moet doen wordt omschreven in een zin: ‘Brown stay down, black fight back’, waarmee bedoeld wordt dat wanneer je een bruine beer ziet je je niet moet verroeren. Doe alsof je dood bent en wacht af tot hij voorbijloopt. Een gevecht tegen een bruine beer ga je niet winnen. Wanneer een zwarte beer je aanvalt moet je wél terugvechten! Gebruik alles wat je in je mars hebt en richt op de neus en het hoofd van de beer. Maak veel geluid en schirk hem af. Beeraanvallen komen nooit tot bijna niet voor, maar het is altijd goed om dit soort dingen te weten. Amerika en hikingtrails, tot snel!!