Heb ik spanningshoofdpijn door stress?

Stress-gerelateerde spanningshoofdpijn hoofdpijn is een van de meest voorkomende ziekten, en helaas heeft iedereen er af en toe last van. Dit impliceert natuurlijk niet dat het hebben van frequente of aanhoudende hoofdpijn aanvaardbaar is. Het is een goed idee om je bij hoofdpijn steeds af te vragen waar de pijn precies vandaan komt.

Wanneer het natuurlijke evenwicht van je lichaam of geest verstoord is, kan hoofdpijn het gevolg zijn. Dit lost vaak vanzelf op, maar soms wijst het op een ernstiger probleem. Spanningshoofdpijn is een van de meest typische soorten hoofdpijn. Health Net stelt dat stress de schuld is van 60% van de spanningshoofdpijnen.

Heb ik spanningshoofdpijn door stress

Spanningshoofdpijn

Er zijn zoveel verschillende dingen die hoofdpijnverschijnselen kunnen veroorzaken dat er ontelbare artikelen over geschreven zijn. In Nederland is er zelfs een specifieke organisatie die tot taak heeft informatie te verzamelen over alle kwalen en factoren die hoofdpijn tot gevolg kunnen hebben. Je vindt er allerlei gegevens, onderzoeken en vragenlijsten die je kunnen helpen bij het vaststellen van de precieze soort hoofdpijn die je ervaart.

Wanneer is er een probleem?

Als je hoofdpijn hebt, kan het moeilijk zijn te weten wanneer je voorzichtig moet zijn. In het algemeen moet je niet bezorgd zijn als je een specifieke eenmalige oorzaak kunt aanwijzen. Je moet je geen zorgen maken als je hoofdpijn veroorzaakt werd door het drinken van alcohol de dag ervoor, te weinig water drinken, of je overmatig inspannen in een bepaalde omstandigheid. Je kunt ook denken aan het effect dat de hoofdpijn op je leven heeft. Het is waarschijnlijk geen probleem als je af en toe hoofdpijn hebt die verdwijnt met paracetamol of een kleine dosis ibuprofen. Chronische hoofdpijn kan het gevolg zijn van aanhoudende hoofdpijn, dat is hoofdpijn die langer dan drie maanden aanhoudt en minstens 15 dagen per maand voorkomt.

Aanhoudende hoofdpijn

Het is verstandig om je hoofdpijn te laten beoordelen als je er vaak last van hebt. Je hoofdpijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een van de verschillende ziekten. Een van de meest typische vormen van hoofdpijn kunnen de meeste mensen hebben die aan chronische hoofdpijn lijden. In dat geval kan je arts je medicijnen voorschrijven of een andere aanpak vinden om de negatieve effecten die deze kwaal op je leven heeft te verminderen. Maar het is ook denkbaar dat je hoofdpijn slechts een teken is van een ernstiger probleem. In dat scenario is het van cruciaal belang dat je actie onderneemt om dit probleem op te lossen zodat je hoofdpijn ophoudt.

Stress test

Met een stress test kan je een deel van de oorzaken naar boven krijgen. Er zijn talloze soorten hoofdpijn waar je weinig aan kunt doen. In die situatie kunnen medicijnen vaak troost bieden. Er zijn echter talloze oorzaken van hoofdpijn, die behandeld of vermeden kunnen worden. Denk aan je gezichtsvermogen, je gebit, verkoudheid, koorts, en veranderingen in je hormoonspiegel. Daarom moet je, als je vaak hoofdpijn hebt, contact opnemen met een arts.

Veel mensen hebben hoofdpijn als gevolg van hun menstruatie en ziektes. Terugkerende hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door stressvolle situaties op het werk of in iemands persoonlijk leven. Er is niets ernstigs aan de hand als het ongemak verdwijnt zodra deze omstandigheden veranderen. Natuurlijk kun je proberen deze situaties in de toekomst te vermijden of je er beter op voor te bereiden.

Bron: Stress test