Cryptocurrency sector wordt gereguleerd in de EU

De zogenaamde “Wilde Westen” cryptocurrency sector zal gereguleerd worden nadat de Europese Unie het eens is geworden over de regels.

De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over baanbrekende regels voor de regulering van crypto-activa, zo hebben EU-wetgevers donderdag gezegd. Dit komt op een moment dat de recente daling van de prijs van bitcoin de druk op de autoriteiten opvoert om de sector in te tomen.

Cryptocurrency sector wordt gereguleerd in de EU

Op wereldschaal zijn crypto-activa over het algemeen niet gereguleerd, en nationale exploitanten in de EU moeten waarborgen vertonen om witwassen te voorkomen. Dit in tegenstelling tot de situatie in andere delen van de wereld.
Over de wet markten in crypto-activa (MiCA) werd een consensus bereikt door afgevaardigden van het Europees Parlement, die verklaarden dat ze lid zijn van de EU. Verwacht wordt dat de wet tegen eind 2023 in werking zal treden.

De recente waardedaling van digitale valuta’s toont aan hoe ongelooflijk gevaarlijk en speculatief ze zijn en dat de EU maatregelen moet nemen als reactie op deze realiteit.

De nieuwe wetgeving biedt emittenten van crypto-activa en aanbieders van aanverwante diensten een paspoort waarmee ze klanten overal in de EU vanuit een centrale locatie kunnen bedienen, terwijl ze zich houden aan kapitaal- en consumentenveiligheidsvoorschriften.

Terwijl beleggers proberen te herstellen van hun verliezen, is de prijs van bitcoin deze maand gekelderd tot ongeveer $17.600 en werd donderdag verhandeld op $18.900. Dit is een flinke daling ten opzichte van het niveau van eind maart, dat $48.200 bedroeg.
Donderdag gingen de discussies vooral over het toezicht op de regelgeving en de hoeveelheid energie die nodig is om crypto-activa te exploiteren.

De lidstaten van de EU zullen de voornaamste regelgevers van cryptobedrijven zijn. Toch zal de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) de bevoegdheid hebben om in te grijpen als er een bedreiging is voor de bescherming van beleggers of de financiële stabiliteit.